Oscar Riezebos

Tekeningen, schilderingen, grafiek en objecten

Kunst in Het Zendstation 2023

Tijdens open monumenten weekend op 9 en 10 september as gaan elf kunstenaars uit IJsselstein exposeren in het momumentale Zendstation. Ook ik doe mee en heb een mooie ruimte om mijn serie “berkenbastjes” te exposeren. Deze kunstwerken zijn gemaakt van stukjes berkenbast die ingelegd zijn in papier.

Kunst in Het Zendstation is beide dagen geopend van 10:30 to 16:00. U bent van harte welkom! Meer informatie is te vinden op www.hetzendstation.nl/openmonumentendag/

Meer achtergrond over mijn serie “berkenbastjes”

Berkenbast beschermt de boom tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals schimmels en bacteriën. In de berkenbast zitten van nature donker gekleurde lijnen. Dit zijn eigenlijk huidmondjes (of lenticels) die in de natuur een patroon vormen van horizontale lijnen op de stammen van berken. Via de huidmondjes kan de boom toch zuurstof opnemen om glucose te verbranden. Je kan zeggen dat de berk de huidmondjes nodig heeft om door de bast heen te kunnen ademen.

In deze serie heb ik het berkenbast gedeformeerd waardoor er een nieuw spel ontstaat tussen de lijnen van de huidmondjes en cirkels die ze omsluiten. Ik heb het berkenbast soms gedraaid waardoor de binnenkant aan het oppervlak is gekomen of de oorspronkelijk horizontale lijnen nu diagonale en verticalen zijn geworden. Dit spel met vormen en lijnen, het rangschikken tot een nieuwe orde doet in mijn ogen geen afbreuk aan de berk. Ik zoek met respect voor de boom naar een nieuwe balans tussen boven en onder, binnen en buiten, bescherming en openheid. De huidmondjes spelen daarbij steeds een cruciale rol in de verbinding tussen al deze uitersten.

Verder Bericht

© 2024 Oscar Riezebos